Vákuumból előállított fény PDF

Egy 40 évvel ezelőtt megfigyelt effektus alapján Svédországban sikerült fényt előállítani – vákuumból. Az eredményeket a Nature c. folyórat közölte. A tudósoknak sikerült vákuumban folyamatosan előidézni fotonok megjelenését, majd eltűnését.

Az alapgondolat onnan ered, hogy a vákuum nem „üres” tér, hanem folyamatosan – bár rövid időre – részecskék keletkeznek és eltűnnek benne. Rövid életük miatt általában virtuális részecskéknek nevezik őket.

Christopher Wilsonnak és munkatársainak sikerült rábírnia a fotonokat, hogy elhagyják a virtuális állapotot, és valódi fotonokká, azaz mérhető fénnyé váljanak. Ezt a lehetőséget már 1970-ben megjósolta egy Moore nevű fizikus, ha a virtuális fotonok egy olyan tükörről pattannak vissza, amely csaknem akkora sebességgel mozog, mint a fotonok. Az effektust elnevezték dinamikus Casimir-effektusnak, amelyet most először sikerült megfigyelni.

A módszer kissé más volt, mivel a tükröt nem lehet elég gyorsan mozgatni a fentieknek megfelelően. Ezért a kísérletet mikrohullámokkal végezték, ahol a tükör szerepét egy elektromos rövidzár vette át, amely a mikrohullámokra nézve tükörként viselkedik.

A „tükör” egy kvantumelektronikai alkatrészt tartalmaz, amelyet SQUID néven emlegetnek (Superconducting Quantum interference device), amely szélsőségesen érzékeny a mágneses terekre. A mágneses tér irányának nagyon gyors változtatásával sikerült a „tükröt” rezgésre késztetni olyan sebességgel, amely eléri a fény sebességének 25%-át.

Az eredmény az volt, hogy a fotonok páronként jelentek meg a vákuumból, és mérhetők voltak mikrohullámú sugárzásként. A sugárzás jellemzői pontosan megfeleltek a kvantumelmélet szerint várhatóknak.

A kísérlet hosszú távon komoly hatással lehet a kvantumkomputerek fejlesztésére.

A legnagyobb jelentősége azonban annak van, hogy segít megérteni a vákuumfluktuációk természetét és lényegét. A feltételezések szerint ezek kapcsolatban vannak a „sötét energiával”, amely az univerzum gyorsuló tágulását irányítja. A tágulás már sok évtizede ismert jelenség, a gyorsulása azonban új felfedezés.

fordítás: videopraktika

eredeti:http://www.physorg.com/news/2011-11-scientists-vacuum.html

 

 
Fény a semmiből PDF

A semmiből is kinyerhetünk valamit, feltéve, hogy meg tudjuk közelíteni a fény sebességét. A felfedezés egy 41 éves feltevést erősít meg az energia vákuumból történő előcsalogatásáról, amivel fényt állíthatunk elő.

A jelenség azon a régóta ismert tényen alapul, ami szerint a légüres tér nem is olyan üres, sőt hemzseg a részecskéktől, amik időnként életre kelnek, majd eltűnnek. Mindez már a kvantum mechanika törvényein alapul, ami kimondja, hogy még vákuumban sem lehet pontosan nulla energia, ott is jelen vannak apró energiaingadozások, amik rövid életű részecskepárokban testesülnek meg.

Módosítás dátuma: 2011. november 23. szerda, 09:28
Bővebben...
 
Meditációval csillapítani lehet a fájdalmat PDF
Amerikai tudósok kutatásai szerint a meditáció hatásos a fájdalom ellen. Akár már a kezdőknél is. "Első alkalommal igazolja vizsgálat, hogy egy órányi meditáció jelentősen csökkentheti a fájdalmat, akárcsak az agy fájdalomért felelős részének aktivitását" - magyarázta Fadel Zeidan, az Észak-Karolinai Wake Forest Egyetem orvosi központjának kutatója. A Journal of Neuroscience című amerikai tudományos folyóiratban idézett tanulmány szerint a szakemberek azt állapították meg, hogy a fájdalom intenzitása 40 százalékkal csökkent a meditáció révén, a fájdalomhoz kapcsolódó kényelmetlenség-érzet 57 százalékkal.
A kutatók úgy vélik, a meditációnak ugyanolyan fájdalomcsillapító hatása lehet, mint a morfiumnak vagy más fájdalomcsillapító szereknek. (Azok gyakorta 25 százalékkal csökkentik a fájdalom intenzitását.) A vizsgálatban 15 olyan önkéntes vett részt, aki korábban soha nem meditált. Egyfajta melegítő-fűtő eszközt erősítettek a lábukra, amely 48 Celsius-fokos volt. Ezt a hőmérsékletet a legtöbb ember fájdalmasnak ítéli meg öt perc múltán. A résztvevők négy alkalommal, húsz-húsz percen át gyakorolták a légzés ellenőrzésével és az érzelmek, gondolatok lecsendesítésével járó meditációt. A gyakorlatok előtt és után mágneses rezonancia vizsgálat (MRI) segítségével megmérték az alanyok agyi aktivitását. Az MRI-vizsgálat azt mutatta, hogy a meditáció után csökkent a fájdalomérzetük - idézte fel Fadel Zeidan. A meditáció a szomatoszenzoros kéreg aktivitását is jelentősen csökkentette az agyban. Ez az a terület, amely kulcsszerepet játszik a fájdalom lokalizálásában és intenzitásának felmérésében forrás: 50plusz.hu